joi, 15 iulie 2010

Cine ar fi putut-o salva pe Madalina de acest accident?

Ma pregatisem pentru partea a 2-a a expunerii unei conceptii particulare asupra psihologiei cuplului. Ca o paranteza, in postarea urmatoare voi puncta aspecte extrem de interesante, esentiale, in legatura cu subiectul respectiv. Din nefericire, un eveniment trist petrecut saptamana aceasta ma determina sa revin asupra unei tematici pe care am tot dezbatut-o pe blogurile si forumurile mele: depresia.

Spuneam ca depresia trebuie inteleasa ca o stare diferita de pesimism, in pofida faptului ca cele doua se intrepatrund pe alocuri. Voi incerca sa explic, pe scurt, de ce depresia este o boala ca orice boala si ca ea poate fi tratata in zilele noastre cu mult succes, in vreme ce cu pesimismul e o alta poveste, pe care poate o voi aborda in viitor.

In linii generale, in Romania oamenii nu sunt obisnuiti nici sa recunoasca depresia – in cazul lor sau al altora -, nici sa apeleze la ajutor specializat cand aceasta isi arata coltii. Explicatii pentru aceasta stare de fapt putem gasi o sumedenie, insa probabil ca primeaza lipsa educatiei specifice si, cred ca mai important, frica de stigmatizare, dupa ipotetica luare in evidenta in cadrul unui serviciu psihiatric. Asa ca omul stresat si deprimat, mai ales in aceste vremuri tulburi, duce adesea singur o lupta inegala cu un inamic mult mai puternic decat el si mai ales perfid, inamicul.

Cu catva timp in urma, un amic se tot plangea de diverse simptome neplacute, somatice. Dupa ce toate analizele i-au iesit bune, medicul a sugerat ca in spatele manifestarilor nedorite ale bolii s-ar putea afla probleme de ordin nervos, mai précis psihiatrice. Dar amicul meu a fost foarte fericit ca nu e bolnav, pentru ca partea cu nervii i se parea ceva nesemnificativ, ceva care nu ar avea cum sa il afecteze. Cam asta e conceptia generala. Insa de fapt capul e cel mai greu de tratat si multe boli fizice chiar de acolo incep.

Nu o cunosc pe Madalina Manole, nu ii cunosc muzica, dar m-a frapat faptul ca era vazuta ca o femeie de succes si ca aparent a fost pe picioare pana in seara dezastrului. Apoi am citit prin presa diverse opinii ale prietenilor ei care spuneau ca asta e, a fost dreptul ei sa isi ia viata.

Inainte sa ma mut din Bucuresti, un vecin de apartament – locuiam la etajul 6 – a sarit intr-o seara pe geam, pur si simplu in timp ce vorbea cu sotia; era un om linistit si muncitor. Bun, te intrebi, oare ce anume a facut ca acesti oameni sa se decida sa isi puna capat zilelor dintr-o data? Oare chiar apare un moment ca nu te mai poti controla? Banuiesc ca gandul acesta ii macina sau sperie pe multi.

Biserica in mod traditional considera ca sinucigasii i-au intors spatele lui Dumnezeu si, in consecinta, cel mai adesea le refuza serviciul religios de inmormantare. As vrea sa intelegem ca biserica nu ar putea sa aiba alta pozitie oficiala, pentru ca sinuciderea (ca si divortul) au un grad de contagiozitate ridicat, deci avem de-a face cu o incercare de a stopa din fasa o posibila epidemie de suicid.

Insa ce le este greu celor care ii judeca sau blameaza pe sinucigasi este faptul ca actul sinuciderii este un accident, intr-un fel similar cu orice alt accident, e.g., cel rutier. As dori sa dealiez cateva aspecte care reliefeaza acest adevar:

1. Starea de depresie se instaleaza in ani de zile. Factorii care favorizeaza dezvoltarea depresiei sunt diversi, incepand de la atitudinea pesimista fata de lume (in sensul de “cosmos”, World), continuand cu stilul de viata (sedentarism, alimentatie) si trecand prin tot felul de probleme: financiare, familiale etc. Semnele timpurii ale viitoarei depresii sunt discrete, tin de functiile aperceptive in primul rand, se poate remarca o deteriorare usoare a acestora, scad capacitatea de discernamant (tine de gandire), memoria, afectul (devine anergic), vointa poate fi slabita, bineinteles toate raportate le nivelul obisnuit al persoanei respective. O depresie netratata sau incorect tratata, poate aduce primele semne de dementa dupa circa 10 ani de la primele simptome (nu dau referinte bibliografie, e totusi un eseu). Nu in ultimul rand, gradul de insertie sociala este un indicator major al starii de sanatate mentala a unei persoane.

Regimurile alimentare unilaterale, dietele dupa ureche, un ritm haotic de viata dezechilibreaza biochimia creierului si favorizeaza depresia. Cresterea colesterolului, a glicemiei (o stare pre-diabetica) sunt factori etiologici dar si consecinte in cazul depresiei. Serotonina se sintetizeaza din triptofan si vitamina B6, dar in acest mecanism intra si forma activa a hormonului tiroidian (t3) si vitamina B12, deci atentie vegetarieni!

2. Cand semenele depresiei au devenit vizibile, cel mai adesea avem acest istoric lung al incubatiei bolii. Din acest moment, este vital ca bolnavul sa fie pus sub medicatie si tinut sub observatie. Statistic vorbind, in prima luna de tratament cu antidepresive, au loc cele mai multe sinucideri. Nu s-a dovedit pana acum in ce masura acestea ar avea vreo legatura cu medicatia insasi sau cu stadiul avansat al bolii, insa este posibil ca medicatia sa joace un rol in aceste cazuri (companiile farmaceutice si medicina alopata vor nega vehement orice legatura, oare ce de ? :D )

Este foarte posibil (de fapt chiar probabil) ca in aceasta perioada sa aiba loc pusee depresive de o intensitate deosebita. Multe antidepresive clasice au ca efect secundar scaderea presiunii arteriale, probabil ca la inceput, pana sa se adapteze cu medicatia, creierul nu se iriga la fel de bine ca inainte, de aici o posibila explicatie.

Madalina se pare ca avusese cu catva putin timp inainte o alta tentativa de suicid, posibil sa se fi aflat in prima luna de medicatie antidepresiva, deci ar fi vorba si de o neglijenta din partea celor care i-ar fi administrat tratamentul. Daca dupa prima tentativa nu a fost pusa sub tratament, cu atat mai grav!

Trebuie inteles ca in aceasta perioada pot aparea momente in care bolnavul sa incerce sa se sinucida fara a fi constient de aceasta, e un fel de forta mai presus de el (pentru chitibusari: va puteti duce la teoria economica a lui Freud, la thanatos, ar fi o explicatie). Daca persoana in cauza depaseste cu bine aceste momente, boala este invinsa si are toate sansele ca sa nu mai aiba vreodata ganduri sinucigase (bineinteles, tratamentul trebuie urmat dupa sfatul medicului).

3. Psihoterapia in orice faza a bolii constituie un mare avantaj si ofera sanse sporite pentru iesirea rapida din vrie. Personal, recomand compania prietenilor optimisti, o relaxare in aspectele existentiale si reevaluarea axiologica a vietii (incercati stilul de viata minimalist si veti intelege ce vreau sa spun).

In concluzie, Madalina a avut o lunga perioada de declin sufletesc, ma refer la nivelul perceptiei asupra vietii si asupra propriei ei persoane. Se pare ca anumite diete stricte au agravat nivelul depresiei si au grabit instalarea patologica a acesteia. Din nefericire, cei din anturajul ei nu au avut flerul de a citi dezamagirea din sufletul ei. Lipsa unui tratament adecvat sau a supravegherii calificate dupa prima tentativa de suicid sunt impardonabile pentru profesionistii care ar fi trebuit sa se ocupe de ea.

Madalina a trecut in eternitate ca un mare semn de intrebare, scris zidurile unei societati corupte, sau pe aburul framantarilor noastre vremelnice. Din pacate, se dovedeste ca si de aceasta data tragedia putea fi prevenita prin profesionalismul, grija si dragostea celor din jurul ei.

9 comentarii:

  1. mi-a placut foarte mult ceea ce am citit aici,Olimpiu.E clar ca esti o persoana care are multe de spus,te incurajez sa continui sa scrii,cu totii cunoastem persoane care au trecut prin depresii sau chiar noi insine ne am regasit in asemenea situatii.Domnul sa te binecuvinteze,si sa folosesti darurile cu care Te-a inzestrat in mod corect si sa ramai mereu obiectiv!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. ei, esti dragut, merci pentru incurajari. Relativ recent, am realizat ca prieteni mai vechi m-au parasit si simt ca am nevoie mai mult decat oricand de prieteni :) stii tu, o vorba potrivita spusa la vremea ei e mai pretioasa decat aurul, deci merci inca o data :)

    RăspundețiȘtergere
  3. nu ai pt ce sa mi multumesti,Olimpiu.Prietenii care te parasesc nu ti au fost niciodata adevarati prieteni.Si cine are multi prieteni e spre nenorocirea lui,spun Proverbele,nu-i asa?Nici eu nu am multi prieteni,probabil pt.faptul ca de cele mai multe ori spun lucrurile in fata,chiar daca nu renteaza sa fii sincer in zilele noastre,daca perii lumea aparent esti mai castigat...Insa cred ca si diplomatia isi are rostul ei:)Si repet voi mai intra pe aici sa vad ce ai mai scris pt ca imi dau seama ca ai o minte privilegiata si te incurajez sa impartasesti si altora gandurile tale.Domnul cu tine!Sabat fericit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine te-am regasit Anti'! Ne lipsesti pe vechiul site...
    Am intrat sa iti aduc o veste, din pacate nu buna: pik_nik (Romi Albu) colegul nostru de forum, s-a stins din viata saptamana trecuta. M-am gandit ca ai vrea sa stii. Voi reveni sa-ti citesc noile articole. Te imbratisez, prietene!

    RăspundețiȘtergere
  5. Olici, my friend...Intr-adevar, starea de depresie se instaleaza in ani. Problema e ce "bagaj" depresiv duci in spate. Conteaza mult traumele copilariei cat si cele a vietii de adult. Si stii care e chestia bizara? Ca o tentativa de sinucidere poate fii declansata de un amanunt minor, teribil de neimportant. Crede-ma...eu stiu bine asta. Ma bucur ca te-am gasit, Olici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Wifo, nu te mai vazui de mult, imi pare bine sa te regasesc!

    Intr-adevar, pari a fi unul din putinii oameni care realizeaza dimensiunile exacte ale dramei.

    Problema este ca dupa depresie urmeaza in niste ani de zile o forma de dementa, de multe ori moderata si dificil de detectat. Alterarea functiilor de sinteza superioare il pune pe cel in cauza in imposibilitatea de a constientiza starea de degradare cognitiva in care se afla, aceasta creand un cerc vicios, in sensul ca refuzul tratamentului agraveaza boala iar boala amplifica refuzul, negarea. Voi incerca sa continui ideea, dar orice completare si ovservatii din partea voastra sunt binevenite!

    RăspundețiȘtergere
  7. Olici, stiu EXACT despre ce vorbim. Problema vine din faptul ca ingropam atat de adanc anumite traume, incat atunci cand ies, ies cu o violenta inspaimantatoare. Exact atunci cand te astepti mai putin. Si asta te pune rapid in fund. Stii ca ai o problema, te lupti cu ea, dar fara ajutor nu o poti depasi. Esti un om rational, logic, si iti spui ca trebuie sa depasesti momentul. Dar nu poti. Pentru ca trauma aia nu iti da voie. pentru ca trebuie sa o infrunti, si esti incapabil sa o faci. Se spune ca sinucigasii au nevoie de un mare curaj ca sa faca un asemenea gest extrem. Fals! In momentul in care faci asta, nu esti tu. esti complet ilogic. Esti atat de obosit sa te lupti cu tine si cu ceilalti, incat abandonezi. E o incapacitate de a infrunta acea trauma. Pentru ca doare atat de rau, incat tot ce-ti doresti e sa nu mai fii constient de ea. Si, ca in cazul meu, dupa aceea urmeaza o perioada de recuperare care este la fel de dificila ca si cea de dinainte. Treci prin toate starile. Furie, negare, revolta, cinism extrem, pierderea identitatii, regret ca nu ai reusit. Te simti strain pana si de tine. Si ce e mai rau e ca iti pierzi credinta. Si in Dumnezeu si in tot ceea ce ai crezut inainte. E o experienta care te schimba profund. Dupa o asemenea micuta excursie in iad ti-e imposibil sa mai accepti mistificarea aia care se cheama religie. Pentru ca noi ne cream propriul iad in fiecare zi. Dupa o moarte clinica si doua zile de coma, eu am acceptat ca nu voi mai fii niciodata cine am fost inainte. Procesul de recuperare e extrem de dificil. Pentru ca devii de o luciditate inspaimantatoare. Si asta nu e intotdeauna o binecuvantare.

    ps: Si vezi ca inca mai vreau Umbra vantului a lui Zafon...

    RăspundețiȘtergere
  8. Wifo, nu am stiut ca ai trecut prin asa ceva, sorry. O experienta de genul celei pe care o descrii te schimba, e adevarat, pentru totdeauna. E greu sa traiesti cu un anume soi de luciditate, insa bine directionata, aceasta se poate transforma intr-o mare binecuvantare. De fapt, tocmai la nivelul asta, de paradigma, apare diferenta dintre pesimism si depresie, pentru ca cel dintai te poate ingropa rapid si, in plus, sa fie sursa de background de alimentare a unei depresii.

    ps afla-mi de pe unde s-ar putea lua romanul lui Zafon in format pdf si promit ca ti-l trimit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Olici...de pe blogul tau am aflat despre moartea Madalinei Manole. Am citit azi diverse commenturi pe forumuri si am ramas uimita de vehementa cu care lumea o improasca cu noroi. Marea majoritate vorbesc despre gestul ei foarte urat. Ca era nebuna, ca vezi doamne si-a lasat copilul si sotul, ca a fost lasa, ca trebuia sa mearga la biserica, si alte bullshituri de-astea. Oamenii nu inteleg un lucru. Ca depresia e o boala si inca destul de grava. Si toti cei care arunca cu piatra au impresia ca lor nu li se poate intampla asa ceva. Dar o cadere de mare anvergura i se poate intampla oricui, nimeni nu e scutit de asta. Problema e ca in Romania, derapajele de acest gen sunt tratate ca si cum sunt doar fitze de om care e satul de bine. Daca spui ca ai o boala grava la inima, toata lumea te compatimeste. Dar daca spui ca esti nefericit, si ca trebuie sa infrunti demonii din tine, lumea te trateaza ca si cum ai fii nebun. Desi, mintea omeneasca e mult mai fragila decat inima sau plamanul. Dar astia suntem noi. Ori cadem intr-un delir mistic, ori aruncam cu piatra. Cei mai multi au impresia ca daca ai o casa, o masina, si un barbat care nu bea si nu te bate, gata! Ar trebui sa fii in culmea fericirii. Uite ca nu e asa. Oamenii au probleme, traume, sechele, demoni care nu pot fii exorcizati chiar atat de usor. Repet! Depresia e o boala foarte grava. Doar ca in tara asta nimeni nu o ia in serios. Toti pozeaza in fericiti si multumiti, desi fiecare dintre noi avem demoni cu care traim. E atat de trist...

    RăspundețiȘtergere