marți, 4 august 2009

Noi toti am tras


Plec de la citatul acesta dintr-un comentariu la un articol pe Evz:

Noi toti am tras. Noi, cei care suntem sictiriti de toti cocalarii, nesimtitii, jegosii, smecherii de care nu mai ai loc pe trada, in metrou, autobuze, in trafic, in scara blocului. Cand politia, procuratura, judecatoria nu-si fac datoria, nu-i amendeaza si nu-i inchid pe toti cei certati cu bunul simt si cu legea, nu ramane decat sa ne facem singuri dreptate. La fel prin comune stapanite de tigani, romanii se razbuna cand ajung la capatul rabdarii, la fel si cu domnul politist din Galati. Sper ca va scapa, tara are nevoie de oameni ca el, care iau atitudine.Si atata timp cat nevasta lui Adrian Paunescu sau Ana Maria Strauss omoara oameni nevinovati si scapa nepedepsite, ar fi chiar culmea nesimtirii ca politistul sa fie inchis.

Daca aveţi timp, citiţi mai multe comentarii de acolo, vă garantez că merită. Pentru cei care nu au timp să citească, redau pe scurt filmul evenimentelor, aşa cum au fost prezentate prin presă. Un individ oarecare asculta muzică la volum foarte mare în maşina sa, ziua, în localitatea x. Un poliţist, care locuia în apropiere, deranjat de situaţie, merge să îl atenţioneze pe respectivul. Predictibil, se ajunge la ceartă. Poliţistul, în afara orelor de serviciu, părăseşte locul unde a avut loc disputa şi revine după circa 10 minute cu un pistol. De aici, lucrurile se precipită: din motive pe care doar el le ştie, poliţistul bagă 4 plumbi în burta preopinentului său, care iese din maşină şi încearcă să scape, luând-o la fugă. Justiţiarul nu e mulţumit doar cu atât, ci goleşte încărcătorul armei în capul şi toracele victimei de celelalte 2 gloanţe rămase. La scurt timp după incident, victima decedează în spital.

Incidentul nu mi-ar fi atras atenţia, deşi este primul caz de care aud, în mulţi ani, în care un "om al legii" execută un potential delincvent în stradă, ziua în amiaza mare, în văzul lumii, dacă nu aş fi întâlnit reacţia aprobatoare a majorităţii românilor. Această aprobare mi-a adus aminte de mineriade şi de populaţia care îi aplauda pe criminali.

Însă această identificare colectivă cu călăul, îmi reaminteşte de ceea ce aş numi "arhetipul nedreptăţii proclamate şi asumate de vulg în virtutea unor considerente personale", în desconsiderare totală faţă de valorile umane: dreptul la viaţă, dreptate, adevăr etc., aşa cum s-a manifestat cu circa 2.000 de ani în urmă, când o mulţime dezlănţuită striga: "Răstigneşte-L!". La fel şi atunci, oamenii şi-au asumat vina călăului: "Sângele Lui să vină asupra noastră şi asupra copiilor noştri". Şi a venit...

Da stimaţi conaţionali, voi aţi tras, şi voi o veţi trage. Sângele omului respectiv (căruia nu i-am văzut nici măcar o poză, nu-l cunosc), vinovat sau nu, habar n'am, rămâne peste toţi cei care vă identificaţi cu călăul, pentru ca a fost vărsat în mod criminal. Poate el este un fel de Barabas, cel care trebuia să moară, dar - dacă ar fi fost astfel - ar fi trebuit să moară după lege, nu ucis.

Aşa cum Domnul este răstignit simbolic de nelegiurile noastre, tot astfel - cum voi înşivă o spuneţi - aţi apăsat pe trăgaci. Voi aţi tras!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu