sâmbătă, 28 august 2010

Am nevoie de tine

Am nevoie de tine, draga mea! Suferinta mea este prea mare, insuportabila, doar tu imi poti aduce alinarea. Tu esti mijlocul randuit de zei prin care ma pot vindeca! Nu te speria, nu o sa ma tina mult, dupa ce ma voi plictisi de tine, te voi lasa libera. Dragostea mea pentru tine este doar o grija pe care mi-o port, tu esti importanta atata vreme cat functionezi in parametrii in care doresc. Trebuie sa intelegi ca la mine pasiunea nu poate dura mai mult de 6 luni, deci va trebui sa te multumesti cu atat. Daca iti doresti copii, sunt sigur ca vei reusi sa ii cresti singura, doar esti priceputa la atatea. Insa am si o veste buna: daca vei reusi sa fii mereu in forma, sa nu te ingrasi, sa fii o gospodina perfecta si o amanta totdeauna “fresh”, poate te voi iubi mai mult de 6 luni. Daca ma mai enervez uneori si te lovesc, sa stii sa o fac din dragoste, desi pare mai mult gelozie (dar aparentele inseala...).

Oricat de ciudat ar parea paragraful de mai sus (el poate fi rescris din perspectiva inversa, adica a femeii care doreste doar un cont in banca de la un barbat), el exprima mesajul tacit al persoanei care intra intr-o relatie fara repere clare, condus doar de instincte. In general, cei mai multi oameni prin bresa asta intra in casatorie. Romantismul este bun in cadrul unei relatii sanatoase, inclusiv sub aspect social. Ce iese de acolo, prezinta un grad de risc ridicat. Nu sunt demodat, din contora, sunt chiar avangardist, dar pur si simplu cu anumite lucruri nu e bine sa te joci.

Una din consecintele logice ale teoriei arhetipului anima/animus este ca partener-ul/a reprezinta o cale spre intelegerea sufletului celuilalt. Din piesa jucata, putem deduce scenariul si ideile filosofice ale regizorului. Psihologia lui Jung a fost imbibata de ideea cumva mistica a totalitatii, a intregului. Tot ce nu este constient, se afla undeva refulat in inconstient. Extremele au o contrapondere inconstienta de sens opus. E.g., un om bland are o “umbra” (un alt arhetip jungian) exacerbata si violenta. Animusul unei femei linistite este extrem de dinamic, iar aceasta caracteristica se va vedea din plin in partenerul ei. De aici si compatibilitatea temperamentelor hipocratice, pe care psihologia analitica le descrie in termeni substantial diferiti pe alocuri.

Dar capacitatea de a dezvolta o relatie psihologica de cuplu veritabila bate mult mai sus. In general, oamenii involuati spiritual vor actiona condusi de cerebel, sau - in termeni mai tehnici – de creierul visceral, cel care se ocupa de gestionarea instinctelor primare. La acestia, relatia va fi dominata de instinctul sexual primar (basic instinct), aflat pe acelasi palier cu foamea, setea si nevoia de securitate personala. De aceea acest tip de relatii este marcat de instabilitate, pentru ca odata pulsiunea consumata, hormonii ii vor mana pe protagonisti in alte directii decat unul spre celalalt.

La individul spiritualizat, relatia va fi condusa de centrii initiativei si al ratiunii, aflati in lobii frontali. Biochimic, acestia au nevoie de suficienta serotonina pentru a functiona. De aceea depresivii si nebunii nu pot relationa normal cu semenii lor. Hormonii si neurotransmitatorii care dau senzatii tari in varianta “basic instinct”, in principal adrenalina si dopamina, nu sunt faborabili relatiilor pe termen lung. Dar omul care are nevoie sa isi interiorizeze, sa isi asume la nivel spiritual experientele, va cauta sa se imbogateasca prin cunoasterea sufletului partenerului. Din perspectiva “basic instinct”, aceasta atitudine este pur si simplu de neinteles, pentru ca reprezinta o pierdere de vreme si intarzierea in dobandrea a ceea ce in mintea primitivului este obiectivul principal al relatiei: sexul.

Problema apare cand, din intamplare sau vreun alt motive, se incearca o relatie intre persoane apartinand categoriei opuse. In general, omul iesit din starea de bestialitate prin cugetare va fi vampirizat de “basic instinct”. El va incerca sa proiecteze bonomia sa asupra unei creaturi care este capabila sa joace pana la un punct rolul parteberului potrivit.

Ce am vrut sa spun in aceste randuri este ca teoria anima/ animus este aplicabila in cazul oamenilor, nu al bestiior.

7 comentarii:

  1. STII CARE I PROBLEMA IUBIRE? O GOSPODINA PERFECTA NU SUNT SI NU STIU DACA VOI PUTEA FI VREODATA, POATE VOI INCERCA DE DRAGUL TAU, CA NU O SA MA INGRAS NU POT SA TI GARANTEZ IAR, DESI VOI FACE TOT POSIBILUL DE DRAGUL TAU...SI AL MEU...IN CAZUL ASTA, O AMANTA DESAVARSITA...DEPINDE CUM MA PERCEPI, EU VOI INCERCA SA ITI SATISFAC TOT CE ITI DORESTI, VEZI IN MARE PARTE VOI INCERCA PENTRU TINE, ACUM ...PRELUNGIREA CELOR SASE LUNI DEPINDE SI DE TINE SI NU DOAR DE MINE. POATE TREBUIE SA SE INVENTEZE SI "ARTA DE A FI BARBAT" NU DOAR "ARTA DE A FI FEMEIE." SI MAI REPET SI ASTA...NU CONTURILE BARBATULUI INCEP SI MENTIN RELATIILE, CA ALEA RAMAN TOT ALE LUI PANA LA URMA...IN CONCLUZIE, GANDINDU MA SI LA CELE SPUSE SPRE SFARSITUL ARTICOLULUI SA INTELEG CA ITI DORESTI O RELATIE PE CE TERMEN SAU...?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da conturile raman, dar goale, daca inainte a fost ceva in ele :D Insa asta a fost doar un exemplu - un barbat poate fi si el "consumat" la randul lui doar pentru sex, si asta in mai putin de 6 luni :D.

    A fi femeie sau barbat este si o arta, dar tine si de angajament. Familia este prin conceptie un loc de vindecare afectiva, dar a devenit un teatru de lupta si sursa de stres.

    Iubirea adevarata este preocupata in primul rand de binele partenerului si nu cauta prea mult la folosul propriu, pentru ca intr-o relatie de tip "win - win", investitia se va intoarce cel putin inzecit.

    Relatiile inechitabile sunt cele de tip "win-loose", acolo apare acea vampirizare de care vorbeam. In cazul "loose - loose" se creeaza un fel de echilibru al pierderii, pentru ca cei 2 se distrug unul pe celalalt cu multa satisfactie egoista.

    Modul in care ai formulat mesajul, ca si cum m-ai cunoaste, ofera o oarecare credibilitate ideilor expuse. Pentru o femeie este un mod destul de sanatos de a gandi (si actiona), atata vreme cat primeste contraponderea din partea cealalta. Sunt convins ca esti pregatita pentru o relatie de lunga durata. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. bluelight:ce vrei sa zici cu vampirizatul ala ??

    RăspundețiȘtergere
  4. a vampiriza poate insamna a suge sangele, intocmai ca un vampir (exista anumite specii de lilieci vampiri). in cazul acesta, inteleg prin vampir persoana care are cerinte si pretentii din ce in ce crescute fata de partener, iar cel din urma cedeaza mereu, impotriva convingerilor proprii, cu speranta ca - fiindu-i tot timpul pe plac celuilalt - relatia se va imbunatati. In general vampirizarea are loc la nivelul resurselor afective, cel afectat simte la un moment dat ca nu mai poate face fata unei relatii care il dezavantajeaza flagrant, dar se tot iluzioneaza, dar pot fi implicate si resurse de alt tip.

    E.g., cunosc un caz in care el, salariat ca si sotia, parinti ai unui copil, nu dadea bani in casa mai deloc, nu isi asuma nicio responsabilitate fata de copil, niciun sprijin in gospodarie, pentru el casa era un fel de hotel. Pentru bucatarie isi inventase o schema: avea o singura farfurie din care manca mereu, pe care o stergea repede dupa ce manca, pentru a spune: "eu n-am murdarit, eu nu spal vasele". Dar tertipuri de genul asta avea multe, asta e doar o mostra. Dupa niste ani, omu' a divortat cu niste bani in cont si a lasat o femeie debusolata si un copil care il iubeste si de care lui nu ii pasa nici acum ca si atunci. Asta numesc un caz de "vampirizare" clasica: nu doar psiho-afectiv, ci si pecuniar, pentru ca pe baza banilor stransi in perioada respectiva, el si-a putut incepe constructia unei case, desi pana atunci statusera cu chirie.

    Repet, exemple de genul asta cunoasteti si voi si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. completare
    dupa ce am postat mesajul anterior, am dat "intamplator" peste pasajul urmator, care trateaza vampirismul ceva mai mistic:

    Vampirismul energetic este o ocupatie nu tocmai inofensiva. Influentarea oamenilor la un asemenea nivel al campului este cu mult mai dificila decat ne putem inchipui. Vampirismul inseamna nu doar furtul unei anumite cantitati de energie, incalcarea invelisului campului si crearea conditiilor pentru pierderile ulterioare de energie dar si prejudicierea structurii fine a campului care poate duce la deformarea liniilor karmice ale destinului, sanatatii, psihicului. Dupa un furt masiv de energie apar devieri psihice. Omului care incepe sa se foloseasca de energia altuia i se inchid canalele de comunicare cu Universul iar el este nevoit sa ia din ce in ce mai multa energie. Astfel pot aparea boli grave si chiar moartea. Inceputul acestui proces sta in egoismul exacerbat manifestat in ganduri, emotii sau fapte, in neintelegerea unitatii lumii. Aceasta blocheaza canalele de legatura cu cosmosul si provoaca o cadere energetica. Acest proces e greu de oprit. El condamna copiii “vampirului” la niste boli grave, intrucat acestia se nasc cu canalele de legatura cu Universul inchise si atunci fie ca sunt supusi vampirismului, fie ei insisi vor deveni vampiri si vor continua distrugerea propriului suflet.

    Cum procedeaza oamenii care au nevoie de energie? Ei infurie, chinuie victima, cauta diferite mijloace de a subjuga omul pentru ca a lua de la unul egal tie e complicat. E mai usor sa iei de la acela pe care l-ai subjugat.

    De ce devine omul sadic? Parintii sai au renegat comuniunea cu lumea, au renegat inaltele sentimente ceea ce a dus la inchiderea completa a canalelor care-i unea cu Universul. A inceput degradarea si destramarea structurilor campului. Energia nu putea fi procurata din alta parte decat de la oameni. Daca este vorba de un copil, acesta incepe sa-si irite mama, s-o necajeasca. Ea incepe sa tipe in permanenta, se infurie si ii cedeaza energie. Copilul isi bate joc de colegii de joaca, ii jigneste, chinuie animalele, rade si isi bate joc de cei varstnici in scopul obtinerii energiei. Prin urmare, provocarea de chinuri fizice si spirituale unui alt om este una din formele de vampirism.

    Putini cunosc cat de grava e pedeapsa pentru vampirism si cat de putine sunt sansele de a iesi din aceasta situatie. Unul din mijloacele spirituale de aparare impotriva unui om certat cu regulile eticii, care incearca sa fure energie, il constituie rugaciunea pentru ca aceasta constituie in acelasi timp si un ajutor pentru corectarea deformatiilor structurilor sale spirituale. “Rugati-va pentru cei ce va blestema si binecuvantati-i pe cei ce va urasc.”

    RăspundețiȘtergere
  6. Vampirismul energetic este o ocupatie nu tocmai inofensiva. Influentarea oamenilor la un asemenea nivel al campului este cu mult mai dificila decat ne putem inchipui. Vampirismul inseamna nu doar furtul unei anumite cantitati de energie, incalcarea invelisului campului si crearea conditiilor pentru pierderile ulterioare de energie dar si prejudicierea structurii fine a campului care poate duce la deformarea liniilor karmice ale destinului, sanatatii, psihicului. Dupa un furt masiv de energie apar devieri psihice. Omului care incepe sa se foloseasca de energia altuia i se inchid canalele de comunicare cu Universul iar el este nevoit sa ia din ce in ce mai multa energie. Astfel pot aparea boli grave si chiar moartea. Inceputul acestui proces sta in egoismul exacerbat manifestat in ganduri, emotii sau fapte, in neintelegerea unitatii lumii. Aceasta blocheaza canalele de legatura cu cosmosul si provoaca o cadere energetica. Acest proces e greu de oprit. El condamna copiii “vampirului” la niste boli grave, intrucat acestia se nasc cu canalele de legatura cu Universul inchise si atunci fie ca sunt supusi vampirismului, fie ei insisi vor deveni vampiri si vor continua distrugerea propriului suflet.

    Cum procedeaza oamenii care au nevoie de energie? Ei infurie, chinuie victima, cauta diferite mijloace de a subjuga omul pentru ca a lua de la unul egal tie e complicat. E mai usor sa iei de la acela pe care l-ai subjugat.

    De ce devine omul sadic? Parintii sai au renegat comuniunea cu lumea, au renegat inaltele sentimente ceea ce a dus la inchiderea completa a canalelor care-i unea cu Universul. A inceput degradarea si destramarea structurilor campului. Energia nu putea fi procurata din alta parte decat de la oameni. Daca este vorba de un copil, acesta incepe sa-si irite mama, s-o necajeasca. Ea incepe sa tipe in permanenta, se infurie si ii cedeaza energie. Copilul isi bate joc de colegii de joaca, ii jigneste, chinuie animalele, rade si isi bate joc de cei varstnici in scopul obtinerii energiei. Prin urmare, provocarea de chinuri fizice si spirituale unui alt om este una din formele de vampirism.

    Putini cunosc cat de grava e pedeapsa pentru vampirism si cat de putine sunt sansele de a iesi din aceasta situatie. Unul din mijloacele spirituale de aparare impotriva unui om certat cu regulile eticii, care incearca sa fure energie, il constituie rugaciunea pentru ca aceasta constituie in acelasi timp si un ajutor pentru corectarea deformatiilor structurilor sale spirituale. “Rugati-va pentru cei ce va blestema si binecuvantati-i pe cei ce va urasc.”

    RăspundețiȘtergere
  7. completare
    dupa ce am postat mesajul de mai sus, am dat peste pasajul urmator:

    ampirismul energetic este o ocupatie nu tocmai inofensiva. Influentarea oamenilor la un asemenea nivel al campului este cu mult mai dificila decat ne putem inchipui. Vampirismul inseamna nu doar furtul unei anumite cantitati de energie, incalcarea invelisului campului si crearea conditiilor pentru pierderile ulterioare de energie dar si prejudicierea structurii fine a campului care poate duce la deformarea liniilor karmice ale destinului, sanatatii, psihicului. Dupa un furt masiv de energie apar devieri psihice. Omului care incepe sa se foloseasca de energia altuia i se inchid canalele de comunicare cu Universul iar el este nevoit sa ia din ce in ce mai multa energie. Astfel pot aparea boli grave si chiar moartea. Inceputul acestui proces sta in egoismul exacerbat manifestat in ganduri, emotii sau fapte, in neintelegerea unitatii lumii. Aceasta blocheaza canalele de legatura cu cosmosul si provoaca o cadere energetica. Acest proces e greu de oprit. El condamna copiii “vampirului” la niste boli grave, intrucat acestia se nasc cu canalele de legatura cu Universul inchise si atunci fie ca sunt supusi vampirismului, fie ei insisi vor deveni vampiri si vor continua distrugerea propriului suflet.

    RăspundețiȘtergere