luni, 15 iunie 2009

Depresia şi pesimismul 2

Ce este mai periculos: o bombă sau o idee fixă? Acum, depinde. Majoritatea veţi răspunde că bomba, din cauză că omoară oameni. Însă şi ideile omoară omoară oameni, nu la fel de direct, ba chiar aş putea spune că mai mulţi. E.g., câteva idei adânc intrate în mintea lui Hitler, au provocat nenumărate victime. O bombă o dezamorsezi, însă cum scoţi o idee fixă din mintea cuiva? Probabil că nicicum. Şansele de reuşită sunt foarte mici. Speranţe mai mari sunt în cazul bombei.

Iată că începem să realizăm cum o idee insignifiantă, are potenţialul, în funcţie de împrejurări, să se transforme într-o bombă. De exemplu, dacă Hitler ar fi fost un simplu soldat în război, ar fi anihilat câţiva inamici şi eventual decorat pentru asta. Dar din postura de Cancelar al unei forţe precum Germania, ideile sale au devenit letale la scară mondială. Puţini conştientizăm că răul pe care îl producem este la scară mică din simplul motiv că nu dispunem de o sferă de influenţă mai mare. Până nu demult, dacă Vodă dormea rău sau dacă i se năzărea, punea mâna pe sabie si tăia câteva căpăţâni, doar pentru că aşa avea el chef. Mulţi se rezmă să îşi chinuie familiile, să îşi bată nevestele etc. doar pentru că asta e aria lor de stăpânire LOL.

Acum am ajuns la ideea centrală a diadei depresie - pesimism: depresia o tratezi cu medicamente, însă pesimismul nu, tocmai din cauza faptului că acesta se hrăneşte din ideile ciudate pe care le putem avea în minte.

Antidotul şi opusul pesimismului nu este optimismul, ci credinţa. Între credinţă şi optimism, există o relaţie asemănătoare celei dintre depresie şi pesimism. Aveţi sau aţi avut în anturajul vostru persoane cărora atunci când încerci să le îmărtăşeşti o speranţă, un plan bun care ţi-a venit în minte, să ţi-a reteze din prima cu: "nu merge măi asta, n-ai nicio şansă, te asigur eu"? Dacă nu cunoaşteţi asemenea persoane, sunteţi fericiţi şi probabil deja aveţi o mentalitate sănătoasă, care îi ţine pe pesimiştii cronici la distanţă.

Music Video Code by Video music section video promo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu