miercuri, 10 iunie 2009

Manipularea

Putem fi manipulaţi? Bineînţeles că nu - doar ceilalţi pot fi LOL. Este cu adevărat important dacă suntem manipulaţi sau nu? Acum, răspunsul depinde de fiecare... Pentru mine să zic că ar fi... Totuşi, unde se termină convingerea raţională sub influenţa celorlalţi şi unde incepe manipularea? "Gândim gândurile noastre" sau pe cele pe care alţii ne programează să o facem fără a ne da seama?

Partea frumoasă a manipulării este că individul acţionează cu convingerea că el stă la baza propriilor acţiuni şi decizii, când - de fapt - el este doar o marionetă în mâna altor entităţi. Sună destul de infricoşător, nu-i aşa? Nu, nu am văzut prea multe filme pe tema asta LOL, poate doar am citit destul de mult, asta e adevărat. Există multă literatură pe marginea acestui subiect, unele lucrări purtând chiar titlul pretenţios de "tratat de manipulare".

Orice firmă ar dori să vă inducă dorinţa de a le cumpăra produsele. Dar nu numai firmele, ci şi politicienii. Fiţi convinşi că şi cei din familia dvs. ar vrea de multe ori să vă determine să faceţi ce ar vrea ei, fără a-şi bate prea mult capul să vă convingă. De aici, uşurinţa cu care manipularea ne seduce atunci când vine vorba de alţii.

Miza este mare: clienţi fidelazaţi, alegători convinşi, roboţei în familie, cam asta ar aştepta ceilalţi de la dvs. În sociologie se vorbeşte despre AIDA, adică drumul de la dezinteres la achiziţia unui produs/ serviciu: A = atenţie, I = interes, D = dorinţa, A = achiziţie. Observaţi că aproape întreaga strategie se invârte în jurul dorinţei - odată ce o ideea a fost "amorsată" în mintea noastră, comportamentul de achiziţie este garantat.

Nu uitaţi: am fost programaţi de alţii ceea ce trebuie să facem. Unii mai bine, alţii mai puţin bine. Dacă aveţi curaj, analizaţi-vă aceste metaprograme psihologice şi, dacă este cazul, rescrieţi-le.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu