miercuri, 24 iunie 2009

Opiniile şi credinţele 2


Amicii mei evoluţionişti se supără dacă le spun că la baza concepţiilor lor stă, de fapt, tot credinţa. Ei nu fac distincţia între erorile logice şi credinţa raţională. Credinţele gen "vârcolacii mănâncă luna" au la bază lipsa de informaţie cuplată cu o interpretare greşită a datelor disponibile. În general numim o asemenea concepţie o credinţă iraţională. Credinţa raţională este un sistem logic care include anumite premise nedovedite, care devin axiome sau dogme. Din acest punct de vedere (epistemologic să-i zicem), evoluţionismul şi creştinismul nu prezintă nicio deosebire. Repet, evoluţioniştii fanatici sunt scandalizaţi de această aserţiune: pur şi simplu ei nu realizează că sunt adepţii unui fundamentalism ştiinţific bazat pe erori logice. Darwinistul semi-doct va începe să-ţi înşire tot felul de basme despre Big Bang, aminoacizi şi genetică, făcând din toate o ciorbă din care nu pricepe prea multe.

Desigur, la polul opus, vei găsi fundamentalistul creştin, care va face o ciorbă similară din versete biblice şi basme populare. Asta înseamnă că desfiinţează extremiştii adevărul? Nicidecum! Adevărul va rănâne neschimbat, în pofida necunoaşterii lui. Tabla înmulţirii nu se va schimba, chiar dacă noi nu am cunoaşte-o. De ce "tabla înmulţirii a realităţii" a ajuns să fie strâmbă în mintea multor oameni? La întrebarea aceasta e greu de răspuns...

Realitatea este independentă şi adesea diferită de ideile din mintea noastră. Prin cunoaştere, în minte ajunge să se formeze o hartă care reprezintă mai mult sau mai puţin fidel realitatea. Această hartă nu este teritoriu (a se citi realitatea), ci doar reprezentarea lui. Dacă întâlniţi oameni rătăciţi, nu vă miraţi prea tare: lor anumite condiţii le-au favorizat scrierea unor hărţi distorsionate în minte.

Când harta aceasta ajunge să fie bine "tipărită", individul va lupta - uneori chiar şi până la moarte - pentru a îi păstra integritatea. Încercaţi să convingeţi un terorist musulman că după martiriu nu îl aşteaptă 70 de fecrioare în rai, şi veţi avea o mare problemă (tocmai pentru că cineva a avut grijă ănainte să îi pună în cap o "hartă" pe care apar şi cele 70 de fecioare...).

Cum putem lupta împotriva erorii şi a "erorilor de paradigmă"? Hm... greu de găsit soluţia optimă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu